På pretto-krogar brukar det marknadsföras ett paket som heter vinpaket och det är nog den allra bästa typen av paket som finns i hela världen. Men vilket ståhej det blir inför varje glas. Sommelieren pratar och pratar. Om vinmakaren och tekniken och fat och hans moster. Som gäst förutsätts jag vara intresserad av pratet bara för att jag på förhand bestämt mig för att hälla i mig så pass mycket vin att det är lika bra att köpa ett helt paket. Men jag tror inte jag är riktigt så intresserad. Jag låtsas naturligtvis att jag är det, på samma sätt som jag brukar låtsas vara intresserad av design, men i grunden är nog intresset bara snäppet starkare än det är för information om Estrella-fabriken i samband med köp av jordnötsringar.

Vad sägs om att från och med nu delar man in sitt vinintresse i tre kategorier och meddelar sommelieren vilken man tillhör med en enkel fingergest? Ett, två eller tre fingrar hålls upp på ett värdigt sätt, sommelieren nickar att hen begripit nivån och sedan är det bara att hala fram flaskorna. Här kommer kategorierna:

Kategori 1.

Håll truten, visa flaskan, häll upp och gå. Ditt vin är stöl för oss. Gott, men omagiskt.

Kategori 2.

Du har tjugo sekunder på dig att pladdra fritt. Vi kommer lyssna uppmärksamt och nicka och humma, men så fort du överskrider tidsbegränsningen minst lilla så börjar vi pilla på mobilerna.

Kategori 3.

Blås på. Var också beredd på att någon vid bordet utmanar dig på ett besserwisser-battle som kan pågå ända fram till påska även om vi andra himlar med ögonen.

Jag inser att det nog inte blir någon jättecheck från Sommelierförbundet (?) av det här, men för guds skull, var inte blyga med att skicka en om lusten faller på.

Mansbarnet