Under min sammantagna levnad har nu jag både producerat och konsumerat tillräckligt mycket oralt dravel för att kunna avgöra vad som är ett bra och ett dåligt samtalsämne.

Här är två saker som kännetecknar ett dåligt samtalsämne:

1. Alla deltagare har haft identiska samtal förut och kan luta sig tillbaka och gå på autopilot. Truten pladdrar helt av sig själv och ingen bryr sig om vad sägs. Ett sådant här tomt samtal kan pågå överraskande länge, ja jag skulle säga uppemot 45 minuter.

2. Samtalsämnet är egentligen bara ett illa kamouflerat fordon för skrävel och mätning av framgång. Det som låter som ett någorlunda ordinärt samtal för nybörjaren är i själva verket blott en kamp om placeringarna i gruppens för stunden aktuella hierarki.

Många samtalsämnen uppfyller ett av kriterierna men det är färre som klarar båda. TV-serier är till exempel ofta en typisk kategori ett, medan bostäder har lite av båda. Med bakgrund av denna enkla förklaringsmodell har det blivit dags att kora en vinnare. Det tråkigaste samtalsämnet i Sverige 2015 är: Skillnaden mellan olika flygbolags businessklass.

Den övre medelklassen har sannerligen mycket på sitt samvete, men det här är det sämsta bidraget till småpratet på länge. Samtalet inleds som ett vanligt humblebrag, i regel i form av ett klagomål. Någon flög någonstans i business och det var inte så bra. Maten var äcklig och stolen hade ett hål. Klagandet är den enda socialt accepterade vägen in i samtalsämnet. Att berätta om resan som en positiv upplevelse är både skrytigt och tomt på innehåll, men att gnälla dubbar på något sätt skiten till en anekdot, om än en mycket svag sådan. Klagaren får mycket sagt i undertexten: Hen är inte bara mäktig nog att flygas runt över världen i business, utan gör det dessutom med sådan frekvens att detaljerna börjar bli avgörande för upplevelsens kvalitet. Härvid börjar en öppen tävlan när alla som vill vara med i leken får kontra med sin värsta businessklass-anekdot. Samtalet glider sedan smärtfritt över i en fas av mer öppet skryt där alla får dra sina lyxigaste historier, eventuella statusförändringar i gruppen justeras enligt resultatet och samtalsämnet kan äntligen somna in för den här gången. Processen kan dock pågå ett tag, så spring för livet så fort du börjar ana vart det barkar.

Variant: Olika flygplatsers kvalitet på loungerna.

Mansbarnet