Generellt tycker jag att Stockholms bilförare sköter sig överraskande bra. Det blinkas och släpps fram i helt acceptabel grad. Men ändå: De förare som svinar kommer för enkelt undan. Ofta sitter jag i bilen och ser ett odjur passera oss alla i bussfilen och jag tvingas skrika könsord. Tråkigt för såväl mig som eventuella passagerare.

Min lösning är att utse ett antal vice-sheriffer. Kanske har jag en något svävande bild av vad det egentligen innebär, men i västernfilmer brukar den riktiga sheriffen kasta en sheriff-stjärna till en, vad han finner, vettig person inne på saloonen och så tilldelas den personen tillfälligt vissa av sheriffens rättigheter. 

Rent praktiskt skulle folk kunna ansöka om att bli vice-sheriff hos polisen. De som antas ska ha utmärkt sig som hederliga, rimliga personer med goda hjärtan. Vice-sherifferna får en tuff bricka i skinande plast samt en dashcam att sätta i vindrutan. När vice-sherifferna sedan ser någon bete sig illa i trafiken kan de filma en liten snutt, skicka till polisen och så kan de i sin tur flinkt skicka en välförtjänt bot till bilens ägare. 

Fördelar med idén: 

Vi kommer alla att sköta oss bättre av rädsla för de lömska vice-sherifferna.

Många pensionärer med småknepig/felsökande personlighet kommer få ett nytt syfte i livet.

Polisen slipper en massa jobb och slipper höra ”kan ni inte lägga tid på att stoppa gängkrigen istället för att jaga hederligt folk” när de stoppar någon.

Nackdel med idén:

Viss Nordkorea-känsla.

Mansbarnet