I förrgår var jag på gymet för att skulptera min kropp till perfektion och passerade som brukligt omklädningsrummet. Där satt en medelålders man av klassiskt snitt och pratade med en likadan. Först pratade de en stund om en gemensam bekant och spekulerade kring om han var gay. Huvudargumentet var att han gillade att gå på pass när han tränade. ”Ett enda pass gör en ju inte homosexuell, men…ja…” sa mannen. Så jag började tjuvlyssna rätt aktivt

Nästa ledtråd till mannens gammeldags personlighet var att han flera gånger sa ”Som jag brukar säga” innan han drog iväg ett litet valspråk. Det måste vara en av språkets mest föraktade fraser. Så mös jag en stund åt det och gick ut i gymmet. Väl där började jag bekymra mig. För vilken fras är bättre då?

Ju längre du levt, desto mer har du pratat. Under allt detta prat har du troligen lärt dig vilka grejer du säger som faller väl ut och vilka som resulterar i tunga tystnader. När en diskussion dyker upp för tjugonde gången i ditt liv bör du alltså ha snappat upp vilka genvägar som finns och nyttja dessa. Har man hittat på ett bra riff måste man få spela det ibland.

Ett alternativ är att göra en Lady Gaga. Det finns en massa hemska klipp på när hon och Bradley Cooper åker runt och promotar sin film och Lady Gaga säger samma smöriga sak om och om igen som att det är första gången. Bradley Cooper spelar med och ser berörd ut. Går knappt att titta på. Jag hade faktiskt föredragit om hon sagt ”Som jag brukar säga” innan. För det blir i alla inte falskt.

Man kan ju också välja att dundra på med ”Som JAAAAAG brukar säga”, alltså med ett medvetet och självironiskt tonfall. Funkar kanske några gånger men knappast mer. Som med alla ironiska fraser tappas troligen ironin bort efter några gånger och så sitter man där som det största svinet av alla och brölar över borden.

Tills det dyker upp något bättre kommer jag nog köra på ”Det här har jag nog sagt förut, men…” Man låtsas inte som att det är  nytt material, men låter inte heller som en fullt utblommad pratgubbe i ett omklädningsrum.

Mansbarnet