En åsikt jag läser ofta är att kungen borde abdikera och lämna över till Victoria. Jag är emot detta, trots att hon, milt uttryckt, verkar mer kompetent. Men här är kompetens ointressant.

Det enda argumentet för kungahuset som jag respekterar är att det är knasigt och därför roligt. Varje modernisering och anpassning till verkligheten gör det alltså mer meningslöst. Så länge vi nu har monarkin kvar är det vår plikt att kräva maximalt knas per investerad skattekrona. Hovpersonal som spelar silvertrumpeter, stela banketter på TV, kilovis med medaljer som inte förtjänats och en allt prilligare kung som klamrar sig fast vid tronen så hårt att det blir bestående skador i träet. Inget av detta klarar att granskas med rimlighet som måttstock. Då faller hela klabbet och så får vi en uppgraderad landshövding med extra snark istället.

Om något har kungahuset snarare blivit för moderna. Det var länge sen man såg kungen i krona och mantel. Kan vi tvinga honom att ha det varje dag, oavsett väder och tillfälle? Enligt samma linje kan jag möjligen tänka mig att kungen kan utmanas på envig av Victoria och att de får fäktas om tronen med bredsvärd och sköld. Helst till häst/kronhjort/älg. Biljetter säljes endast på Gyldene Freden.

 

Mansbarnet