En av de roligaste sakerna med att dela sitt liv med en annan människa är att lära sig exakt vad som driver ens partner till vansinne. Här är min topplista över de saker jag ofta säger som R hatar allra mest. Rankat från mild irritation till blint raseri.

5. ”Det är ett mysterium”

Används när jag slarvat bort något och vill att R ska hitta det. Jag förklarar vad som är borta och hur konstigt det är. ”Det är ett mysterium” säger jag förvirrat, R hittar föremålet på en sekund och blir milt irriterad.

4. ”Undrar vän av ordning”

Den här används gärna när R stökat ner något. ”Hur länge ska den koppen stå där, undrar vän av ordning”. I sms används gärna förkortningen VAO för bästa resultat.

3. ”Förbättringsområde:”

Jag tycker det är viktigt att komma med rak kritik omedelbart istället för att gå och småsura och bli rasande ett halvår senare. Det här har renodlats under äktenskapets gång till att jag nu säger ”Förbättringsområde: Kan du sluta lägga tomaterna i kylen?” Resultat? Mellanstark irritation.

2. ”Jag känner ändå att det är mest synd om mig”

Varje gång en oförätt begåtts mot mig kontrar alltid R med något dumt jag gjort. Störigt. För att neutralisera det har jag kommit på den här briljanta frasen. Den bekräftar att, visst, det jag gjorde var kanske dumt, men inte alls lika dumt som det du gjorde.

1.  ”Föra till protokollet”

Solklar etta. Varje gång jag säger det här ser det ut som Rs huvud ska explodera. Det används när vi bråkar och jag börjar inse att det kanske är jag som har fel. Då vill jag ändå inte ge mig helt utan ”föra till protokollet” att jag gjort något annat bra, eller att hon nog också hade lite fel ändå. Varje gång frasen yttras (ofta) förlängs bråket med cirka tjugo minuter.

Mansbarnet