Jag kommer inte sluta flyga självmant. Det går inte. Tror nästan ingen kommer sluta eller ens dra ner.

Men vad hade hänt om vi förbjöd flyg för privatpersoner eller i alla fall gjorde det extremt svårtillgängligt? Då tror jag inte jag hade saknat det så värst. På samma sätt som det plötsligt kändes lätt att inte röka på krogen när ingen fick göra det, men helt omöjligt när jag förväntades ta ett eget förnuftigt initiativ.

För några veckor sedan var jag som ni kanske minns i San Sebastian med en kompis. Hade vi gjort den resan utan flyg? Ja jag tror det, men vi hade fått ta en hel veckas semester för att ta oss dit och hem och hinna äta ankleverfylld lime i lugn och ro. Som upplevelse betraktat hade resan inte blivit sämre. Jag tror till och med att jag mått bättre utan flyg överlag. Dels av en lugnare resa och dels avslappningen i att hela världen inte var valbar och fylld av ännu bättre platser än min egen destination. Inget är så mycket FOMO som flygtrafik. I varje givet ögonblick hade jag kunnat vara var som helst på jorden och gjort något annat mycket roligare.

Sen är det affärsresenärerna, dessa satans stackare. Varje gång jag är på ett flygplan fullt med andra kontorsråttor brukar jag sitta och klura på hur många av oss som verkligen är sugna på att planet lyfter. Själv vill jag nästan aldrig. Uppskattningsvis är det max en fjärdedel av övriga som innerst inne verkligen känner att de vill och behöver åka. Resten ska agera halvmotiverat kött i olika möten. Kanske att de ska dra några slides, men de vet nog att det egentligen hade räckt med att en av dem åkte och drog alla slides eller att de bara mailade skiten. Ohyggligt deprimerande. Tonvis med koldioxid som ingen ens ville slösa.

Om vi förbjöd flyg hade affärsområdet virtuella konferenser omedelbart blivit mycket hett. Pengar hade sprutat in från alla håll och kanter. Hur lång tid hade det tagit innan alla kontor med utlandskonktakter och självbevarelsedrift hade skaffat någon typ av ännu ej uppfunnen, hitech konferenslösning med VR-hjälmar eller nåt, där man kan se varenda missnöjd rynka i kundens panna under presentationen? Ett par år kanske, sen hade vi aldrig igen haft ett oinspirerande Skype-möte med lagg, osmickrande kameravinkel och säljare som vinkar och gapar “Hör ni mig? Ser ni mig? Ser ni mina viktiga slides?”.

Men det kommer naturligtvis inget flygförbud. Vi blåser på. Håll tummarna för att Elon Musk ganska jävla snart uppfinner en riktigt stor och fin koldioxidätar-maskin.

 

Mansbarnet