Spoliers en masse av Solo kommer nedan. Spoilers, spoilers, spoilers. Här var det spoliers.

 

 

 

Såg just Solo och ja, den var ganska bra, precis som de andra Disney fått ur sig. Inte fantastisk, men det gör inte så mycket nu när när det kommer en ny hela tiden. Hela grejen med Star Wars börjar överlag kännas lite mer avslappnad och det är nog bra. Vad mig anbelangar får de gärna släppa en ny Star Wars-film i veckan under resten av mitt liv (vilket nog inte är så himla långt bort från Disneys vision av framtiden)

Jag identifierade under filmens lopp tre fantastiskt bra mini-beslut någon smart fattat under produktionen rörande karaktären Han Solo:

1. Att Han Solo skarvade lite på sanningen och avrundade neråt när han skröt om hur snabbt han kört Kessel run. Det var lite mer än tolv, men Solo sa tolv. Briljant då han i A new hope säger ”Less than twelve”. Han har alltså polerat till anekdoten ytterligare under årens lopp. Älskar det. Perfekt tolkning av karaktären.

2. Att de inte lät Han Solo säga ”I love you” till Khaleesi och att hon skulle svara ”I know” när han tog hissen i slutet. De hade garanterat idén men avstod för att de förstod att det skulle underminera replikens tyngd när han senare säger det till Leia, om vi visste att den var snodd. Många andra regissörer hade nog fattat ett sämre beslut här och jag är tacksam för att Ron Howard inte är en av dem.

3. Och det bästa av allt: Att Han Solo sköt Woody på ett nesligt sätt i slutet. Mycket viktigt och ett välbehövligt symboliskt skott i hjärtat även på George Lucas. Anledningen till detta är lång och krånglig: I A new Hope skjuter Han Solo en skurk som har en pistol riktad mot honom. Han skjuter honom med pistolen dold under bordet och framför allt skjuter han innan skurken skjutit på honom. Alltså på ett sätt som inte är särskilt hjältemodigt. På så vis förstår man att Han Solo är av ett lömskare och mindre helylle virke än övriga hjältar. 

Sen förstörde George Lucas scenen i de nya, försämrade versionerna han klåpade ihop i sin digitala mardrömsfabrik och lät plötsligt skurken skjuta först på ett urfånigt vis som alla hatade. Folk tryckte upp t-shirts med texten ”Han shot first!” och jag hade gärna haft en sån om jag bara orkade beställa en från internet och tröjan var gjord av den där sladdriga Acne-kvaliteten jag blivit beroende av. Hur som helst: Att Han nu sköt Woddy först sätter punkt för det här. Tack och bra jobbat.

Mansbarnet