När sommaren nalkas är det bröllopstider och då kommer folk att skriva visor till kända melodier och framföra under middagen. Som ni såklart vet är dessa visor bedrövliga i 9 fall av 10. Vänligen följ detta enkla regelverk för allas trevnad.

1.Det räcker inte med att det rimmar.

Många verka tro att vi ska bli imponerade av att texten rimmar. Vi blir inte det, för vi är vuxna och så fulla blir vi aldrig. Vi kan också rimma, det är inget speciellt med det. Innehållet i texten måste fortfarande vara bra och roligt. Precis lika bra och roligt som ett tal. Om du inte kan lyckas med det ska du nog välja ett annat uttryckssätt för din kärlek.

Exempel:

Vi åkte till Kreta

och åt en massa feta.

Det rimmar. Men är ändå inte roligt. Grundmaterialet håller inte.

 

Vi åkte till Kreta och där

Låg du med en påstådd IT-miljardär.

Roligare! Här vill man genast veta mer.

2. Om meningarna måste bli helt skeva för att rimmet ska gå ihop är det ett dåligt rim.

Exempel:

När du pizza äter

vill du på den ha potäter

Inte bara en konstig pizza men också ett underkänt rim. Om man får vrida meningarna hur som helst kan en apa rimma. Det räknas således inte.

3. Skriv inte sången i en grupp under en middag

Jag misstänker att de flesta dåliga rim-visor kommer från att en grupp kompisar tänker att det skulle vara kul att ses och göra det ihop. Sen blev det roligare att prata om annat och så hafsas visan ihop i slutet av en berusad kommitté. Det arbetssättet är det bara Wu-Tang Clan som klarar.

Lycka till i sommar!

Mansbarnet