Som fett nöjd konsument av antidepressiva läkemedel tar jag varje tillfälle att rekommendera andra människor denna gräddfil till sinnesfrid. Cipralex är det bästa som hänt mitt allmänna välbefinnande sedan det dök upp fiskebloopers på Youtube. Innan tabletterna gjorde sin bejublade entré i mitt liv hann jag gå till tre terapeuter, såväl en sån där man ältar sin barndom (kul!) som två KBT (trist. Idel övningar och pyramidmodeller). Efter en vecka på piller hade jag inget att ta upp med terapeuten längre. Vi körde två omgångar där vi babblade lite om väder och vind och sen la vi ner.

Även om världen känns allt mer omfamnande av antidepressiva tror jag fortfarande det är många som tröstlöst hoppas på en mer naturlig väg till lycka. De har för lite av något ämne i skallen, men kämpar ändå duktigt på med sina mindfulness-appar. Den här lätt äppelkindade inställningen märktes av när jag var på hälsokontroll via jobbet för en tid sen. I slutet av spektaklet fick jag en sammanställning av min hälsa. Under rubriken “Dåliga vanor” stod bland annat “Medicin”. Jag frågade varför det var en dålig vana att äta piller man behöver för att må bra och fick ett svävande svar av hälsopersonen om att “man helst ser att man inte äter medicin”. Aningen för grinigt frågade jag hur det hade varit om jag haft träben. Hade träbenet då betraktats som en dålig vana som jag kunde bli av med om jag bara kämpade riktigt ordentligt för att mitt orginalben skulle växa ut igen? Vår relation repade sig inte riktigt efter det.

Evolutionen är inte rättvis. Det finns inte någon självklar genetisk anledning till att alla ska vara riktigt lyckliga hela tiden. Ur den så kallade naturliga synvinkeln behöver hjärnan bara hålla dig tillräckligt lycklig för att du ska orka ta dig ut och para dig och på sätt föra en klutt gener vidare, men inte så pass superlycklig att du skiter i att oroa dig helt och därmed fryser ihjäl eller blir uppäten av en grottbjörn. Ett rätt brett spektrum alltså. Lita inte på att evolutionen vill att just du ska vara lycklig. Var istället glad för att du slipper rätta dig efter den.

 

Mansbarnet