Innan valrörelsen ens kommit igång tycker jag vi glömmer att Miljöpartiet varit så kassa och unisont bestämmer att vi röstar på dem ändå. Anledningen är naturligtvis det här med klimatet som ni kanske läst om. Civilisationens undergång, global massdöd och det. Det känns faktiskt som en så stor grej att vi får tugga i oss Miljöpartiets kvalitetsproblem.

För de andra partierna rör sig samtliga på en skala där klimatet och massdöden i olika grad prioriteras ner en aning till förmån för annat. Och alla dessa andra grejer är såklart också viktiga, men bleknar ändå en smula bredvid apokalypsen. Just apokalypsen borde kvala in som ohotad etta nu ett tag.

Känns det mysigt i hela kroppen att rösta på Miljöpartiet? Nej, det är väl klart att det inte gör. De bekräftar konstant fördomarna om att vara ett gäng världsfrånvända vaccinmotståndare i lortiga byxor och det är tydligt att Fridolin egentligen passar bättre som kassör i en nybildad brf i Hammarby Sjöstad. Att rösta på dem kommer även den här gången kännas som att lägga sin röst på den där personen i ens klass som alltid sa “Det är faktiskt inte roligt” så fort det hände något roligt. Men nu får det bli så. De vill lägga mer BNP än de andra på miljöfrågor och det räcker. Stort grattis.

Och det finns en personlig uppsida också! När du väl röstat på dem kan du sitta på en hög häst hela mandatperioden och döma alla andra för deras bristande moral. Det har jag gjort i snart fyra år och det har funkat kanon.

 

Mansbarnet