Moderaternas fåniga kampanj var bara förtrupperna. Snart kommer vi drunkna i dylik smörja från alla håll. Och så debatterna på det. Debatten sist hade jag verkligen tänkt titta på men klarade bara 30 sekunder av den första partiledarens kamrermässiga inledningsrabblande innan Rick & Morty var igång istället. Jag kommer inte klara det här valet om allt är som det brukar. Reklamen vill jag inte bli djupare engagerad i än lågintensivt gnäll från sidlinjen, men här är ett debattformat som någon gärna får prova.

Två dagar, två debatter. Den första debatten handlar bara om partiernas visioner. Partiledarna får beskriva hur de tänker sig framtidens Sverige. Miljöpartiet får bre ut sig om klimatet, Moderaterna om individens frihet och SD om att klippa tillbaka de rasistiska bitarna i Kalle Ankas julafton. I den här debatten är det förbjudet att gnöla om detaljer. Ingen får säga “Men ert projekt ökade arbetslösheten med 2,1% i jämtland och bla bla.” Man får ifrågasätta varandras visioner, inget mer.

Dag två är det andra bullar. Då blir det väldigt konkret. Alla får som brukligt presentera vad de vill satsa pengar på, men för varje förslag måste de också berätta var de tänker ta pengarna ifrån. Så den som säger sig vilja satsa 6 miljarder på försvaret måste samtidigt berätta vilket eller vilka områden som torskar 6 miljarder. Det är också strängeligen förbjudet att hänvisa till hur ens egen ekonomiska superplan ska skapa sån hypotetisk tillväxt att pengarna ska uppstå utan att någon behöver hamna i kläm.

Klart för drabbning!

 

Mansbarnet